Mandel Cykel & Trädgård - Barncyklar

Goda råd när ditt barn börjar cykla

Cykla är en källa till rörelse, glädje, utveckling och ett smart transportsätt. Att kunna cykla till kompisar eller skola ger självständighet och frihet, och är också en del i ett barns utveckling. I vilken ålder ett barn är redo att lära sig cyklar är olika och högst individuellt, men en balanscykel eller sparkcykel ger många barn rätt känsla för tyngdpunkt, balans och kroppskontroll. En annan vanlig metod är stödhjul, det kan vara svårare att hitta rätt med balansen eftersom barnet ofta hamnar i motsatt position. När det är dags för en riktig cykel hjälper vi gärna dig och ditt barn att hitta rätt modell och storlek. Hos oss finns kvalitetscyklar som passar alla åldrar.

SJÖSALA SMILLA 24 TUM

Smilla är poppis hos junioren som vill ha en klassisk damcykel i mindre storlek. Denna barncykel är en mindre kopia av Sjösala Mariedal. Här i 24" som passar cyklister mellan 130 - 150 cm.
​​​​​​​
Pris: 5 995 kr
CRESCENT VALE 24 TUM
En pojkcykel med mekaniska skivbromsar och alu-ram. Fjädring i framgaffel. Passar barn i längd från ca 128cm.

​​​​​​​
PRIS: 5 995 KR

SJÖSALA MARIEDAL 26 TUM

På denna Mariedal sitter du som en prins eller prinsessa i den sköna sadeln. Denna cykel har fotbroms och 3-växlar. En komplett utrustad klassiker med korg, skärmar, lyse och lås.
​​​​​​​Leverans i början av maj.
Pris: 5 995 kr

CRESCENT SNOTRA 12 TUM

En sagolik cykel för de minsta! En säker första cykel med kvalité. 

​​​​​​​

Pris: 2 695 kr

CRESCENT NARRE 20 TUM

 En tuff 20" MTB look-a-like för killar och tjejer som vill ha en sportig cykelkompis. Denna barncykel har framdämpare, tre växlar, roterande kedjeskydd och aluminiumram.
Pris: 4 995 kr

CRESCENT SAGA 20 TUM

Saga är ett passande namn på denna 20" barncykel. Små cyklisters ögon kan vila länge på den grafiken på denna cykeldröm.
​​​​​​​
Pris: 4 995 kr
SCOTT SCALE 24
Dämpad framgaffel som är fullt anpassad efter lättare cyklister, pålitliga mekaniska skivbromsar ger imponerande bromskraft och ett lågt överrör som gör det enkelt att komma på och av cykeln, ja detta är helt klart en cykel som klarar lite tuffare cykling i skogen.
Pris: 6 495 kr
SCOTT ROXTER 24
Dämpad framgaffel som är fullt anpassad efter lättare cyklister, pålitliga mekaniska skivbromsar ger imponerande bromskraft och ett lågt överrör som gör det enkelt att komma på och av cykeln, ja detta är helt klart en cykel som klarar lite tuffare cykling i skogen.
Pris: 6 495 kr
SCOTT CONTESSA 20 RIGID
En stel framgaffel i aluminium minimerar vikten, pålitliga mekaniska skivbromsar ger imponerande bromskraft och ett lågt överrör gör det enkelt att kliva på och av cykeln, ja detta är helt klart en MTB-cykel som utan problem klarar tuff cykling i skogen.

​​​​​​​
Pris:  5 995 kr
CRESCENT IRE 26 TUM
Den dämpade gaffeln tar udden av ojämnheterna och gör det enklare att hålla linjen in i nästa krök.
 Aluminiumramen är lätt, stark och passar 140-170 cm långa cyklister.
PRIS: 7 995 KR
CRESCENT LONE 24 TUM
 Fotbroms bak och v-broms fram och reflexsidor på däcken. Komponenter och material har valts med hänsyn till svenskt klimat.Med pakethållare, stöd, lås och belysning Passar mellan 130 och 150 cm.
PRIS: 7 295 KR

Så hittar du rätt barncykel

Att välja rätt barncykel handlar om väldigt mycket om rätt storlek och en modell som passar ditt barn. Många väljer ofta en enklare cykel som första cykel och sedan satsar mer på kvalitet när barnet blir äldre. Undvik dock att välja en lösning som innebär att du monterar cykeln själv. Det är stor risk när delar inte sätt fast på rätt sätt, och en självmontering kan också påverka hur länge cykeln håller. Det är viktigt att provsitta och, om barnet kan cykla, även provcykla innan köp. Det kan du göra hos oss. Hos oss finns cyklar som håller i längden och klarar av att ärvas. Du hittar cykelmärken som står för kvalitet och hållbarhet, tål påfrestningar och är säkra i sin konstruktion. Bland annat har vi Crescent, Sjösala och Monark som är svenska märken med lång tradition av rejäla och snygga cyklar. Dessutom får du alltid personlig hjälp av oss och här finns också en verkstad som hjälper till om du behöver justera inställningar, få service på cykeln eller reparera något.

När du väljer storlek på barncykeln

Oavsett om du köper cykel till ett yngre barn eller ett äldre så är storleken viktig. För att hantera cykeln så enkelt som möjligt och cykla säkert ska cykelramen vara i rätt storlek. Det ska helt enkelt vara bekvämt och enkelt att komma på och av cykeln. Köp därför inte för stor cykel. Tänk också på att även om det finns tabeller som säger att exempelvis 24 tum passar till ett barn som är mellan 125 till 145 cm långt eller att 16 tum är bäst för ett barn som är runt sex år gammalt, så är det också högst individuellt beroende barnets längd och tyngd. Att inte prova en eller flera cyklar innan du och ditt barn bestämmer sig är ofta ett sämre sätt att handla en cykel på. Speciellt om det handlar om att köpa en MTB-cykel och en cykel som ska användas mycket – och du vill ju att cykeln ska vara kul att använda för ditt barn. Rätt storlek ger rätt förutsättningar för just detta.

Säkra säkerheten när ditt barn cyklar

Alla barn under femton år måste enligt lag bära hjälm när de cyklar. Det är en enkel försäkring för att skydda huvud om det skulle hända en olycka. Tänk på att hjälm är en färskvara och låt inte syskon ärva hjälmar. Det är alltid bättre att köpa en ny som har rätt passform för just det barnet och är bekväm att använda. Då blir den också lättare att ha på sig. Idag finns det hjälmar som har ett extra skydd, MIPS. MIPS är en svensk uppfinning och står för Multi-Directional Impact Protection System och ser till att cykelhjälmens två lager kan rotera med huvudet. Det ger ett mycket bättre skydd mot rotationsvåld och vid fall när huvudet inte träffar vinkelrätt mot marken, helt enkelt extra skydd för hjärnan och har en bättre stötdämpande effekt.
Läs mer här: https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/fordon/fordonsregler/cykel
 
Det är viktigt att barnet bär hjälmen rätt och idag finns det barncykelhjälmar som har en mössa inbyggd i hjälmen. Tänk på att en mössa under en cykelhjälm kan skjuta hjälmen i fel läge och att ha en cykelhjälm bak i nacken är aldrig ett bra skydd. Hos oss finns en rad olika cykelhjälmar till barn, med både hög säkerhet och komfort. Du får hjälp med utprovning och ditt barn får gärna låna en cykel och provcykla med hjälmen om det behövs.
 
Ytterligare ett råd när det handlar om säkerhet, barn och cyklar är bromsar. Att se till att fotbromsen är i god kondition och fungerar är en bra säkerhetsinvestering, men kan också vara en god idé att ge barnet möjlighet att lära sig hantera handbroms. Handbromsen är oftast snabbare att använda när en situation uppstår och ger barnet möjlighet att enklare kunna bromsa. Genom att ha en handbroms på båda hjulen tillsammans med en fotbroms får du extra säkerhet i cykeln. Fråga gärna oss i butiken, så visar vi och berättar mer.
Det här är ett urval av det vi kan erbjuda. Fler modeller finns i butiken. Välkommen in så hjälper vi dig att hitta rätt modell!